Handbyggda cykelhjul

FRÅGOR & SVAR

Här nedan listas några av de vanligaste frågorna som jag får angående hjulbyggande.


Q.    VILKEN NOGGRANNHET KAN JAG FÖRVÄNTA MIG?

Målnoggrannheten för hjul som byggs med helt nytt material är en avvikelse som inte är större än 0,20mm både lateralt och radiellt och med en ekerspänningsbalans på ±10%. Den slutliga ekerspänningen mäts när hjulet är färdigbyggt och en grafisk rapport på denna levereras med hjulen.


Q.    VILKET EKERMÖNSTER BYGGS HJULEN MED?

Dom mest konventionella mönstren av ekring används, som radiellt (framhjul), 2,3 samt 4-korsekring. Mönsterekring kan utföras.


Q.    BYGGER DU HJUL MED BEGAGNADE FÄLGAR?

Fälgar är förbrukningsvara och normalt så återanvänds inte fälgen till ett nytt hjulbygge. Undantaget skulle vara hjul som byggs custom eller om fälgen är sällsynt och ovanlig. Använda fälgar är normalt utmattade i materialet och att bygga nytt på dem återställer inte materialets egenskaper. Fälgen begränsar ekerspänningen.


Q.    BYGGER DU HJUL MED BEGAGNADE NAV?

En av de största fördelarna med finare nav är att du kan använda dem för upprepade hjulbyggen. Ekrar med J-krok gör spår i navets flänsar när ekrarna "sätter" sig. Vill man dölja dess spår så rekommenderas samma ekermönster på det nya bygget.


Q.    KAN DU HJÄLPA MIG MED VÄGLEDNING OCH INKÖP?

Ja, det kan jag göra. Det finns många alternativ för detta. Antingen gör du som har kunskapen dina egna inköp och sedan bygger jag hjulen eller också sköter jag inköpen av material efter överenskommelse. Beroende på vilken typ av cykling hjulen skall användas för, cyklistens vikt samt andra egenskaper du vill att hjulen skall ha så gör vi inköpen efter det.


Q.    VILKA FAKTORER PÅVERKAR DIN PRISSÄTTNING?

Priset baseras på en kundservicemodell som inte förlitar sig på rabatterad försäljning av fälgar och nav. Du får fördelen av opartisk rådgivning och möjligheten att göra inköp av lågprisleverantörer. DT Metrics hjul är ett specialisterbjudande med fler timmar investerade per hjul än fabriksyggda hjul. Det betyder att hjulen håller högre toleranser, inte behöver någon inkörningsperiod, inget behov av återkommande justering och möjligheten att få ut mer mil ur hjulen.


Q.    VILKA GARANTIVILLKOR GÄLLER?

Vid köp av hjul från DT Metrics är det konsumentköplagen som gäller. Bruksanvisning till det kompletta hjulet medföljer inte, bruksanvisning till de enskilda komponenterna medföljer om de levereras från leverantören.


Q.    KAN DU LEVERERA TILL HELA SVERIGE?

DT Metrics kan leverera hjul till hela Sverige, kostnad för leverans beräknas vid förfrågan.